Bacteralia | Seminari sobre la vida útil dels aliments
4151
single,single-post,postid-4151,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

EL BLOG DE BACTERALIA

Seminari sobre la vida útil dels aliments

10 jun 2014, Escrit per Anna Malapeira arxivat a General, Les nostres notícies
New Food Label Requirements Listing Trans Fat and Allergens Take Effect

Els estudis de vida útil són exercicis molt més complets i complexos que informes analítics que donen una data de caducitat. Aquestes dades són crues, cal tractar-les i així ens ho han demostrat aquest matí a la primera sessió del seminari sobre vida útil dels aliments, impartit pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. De la mà en tot moment del Reglament 2073/2005, hem conegut els 3 capítols cap a on va Europa, encara assignatures pendents per Catalunya i Espanya:

- Els criteris microbiològics

- Els estudis de vida útil

- La microbiologia predictiva

El nexe comú de tots ells és l’estadística aplicada. La classe magistral i no menys densa sobre aquest tema ens ha permès obtenir en primer lloc conceptes oblidats (o molts d’ells nous) i eines de treball per a aplicar en futurs immediats.

L’existència, per exemple, de programes que generen números aleatoris (sense repetició) per als plans de mostreig. Un altre cas, per exemple, el càlcul de les desviacions estàndars o l’aplicació de teoremes de prevalències.

Del repàs que se n’ha fet dels bacteris volem destacar el mapa de perills que ha publicat l’ACSA, entre els quals dels perills biològics s’ha fet referència a pseudomonas spp i brochotrix thermosphacta, excel·lents indicadors que apareixeran a la propera actualització.

Els dos últims capítols del seminari han tractat sobre l’assaig i el mostreig.

L’assaig pot ser detecció o recompte i es segueixen mètodes ISO o d’altres alternatius (mètodes validats per comparació amb mètodes de referència).

Pel que fa al mostreig, un bon pla és imprescindible per a la determinació de la vida útil d’un producte alimentari. A grans trets:  no podrem basar-nos en un sol lot de producció ja que la importància de donar una caducitat a un producte exigeix una representativitat a tots els nivells. S’haurà de tenir en compte els diferents dies de producció i si això implica variacions, el personal, els diferents torns de producció i fins i tots el factors estacionals.

La complexitat del tema i la necessitat  evident de realitzar casos pràctics donaran lloc a una segona sessió dimarts vinent. Llavors us en farem cinc cèntims més.

Escriu el teu comentari